Kako brzo otopiti led na stepenicama i predulazu

Ovaj način ispravljanja kičme je poznat svakom Japancu! Ovaj način ispravljanja kičme je poznat svakom Japancu!

Da led na stepenicama nije ni malo bezazlena stvar uvjerili su se mnogi koji su završili sa bolovima i prelomima. Donosimo savjete kako da ga otopite i spriječite formiranje novog sloja.

Sniježnim i zimskim danima na stepenice i predulaz na obući i odjeći uvijek donosimo blato, vodu, snijeg. Za čas se formira sloj leda i naše stepenište postaje opasno mjesto. Naravno da ne želite da ni vi, a ni vaši gosti rizikuju prelome. Važno je da snijeg redovno čistite, ali i da imate spremnu “doskočicu” za led. (Pročitajte Šta obavezno morate uraditi u kući pred zimu).

Deterdžent za suđe
Pomiješajte 2 litre mlake vode sa 1 kašikom detedženta za suđe i 30-tak (ili više) ml 70-odstotnog alkohola. Sipajte u sprej bocu i poprskajte stubište ili možete je direktno izliti na stepenice i predulaz. Led će brzo nestati, a novi sloj se neće formirati. (Možete koristiti i samo alkohol ili pokušati sa smjesom deterdženta i vode, bez alkohola).

So i mačiji pijesak
Naravno soli (gorka, krupna morska ili sitna) poprilično su djelotvorne. Samo pospite po ledu i ostavite da djeluje. Nije baš uredno, ali je djelotvorno. So možete pomiješati sa mačijim ili običnim pijeskom da biste spriječili klizanje. Ipak, so bi trebali koristiti u krajnjem slučaju, jer može da ošteti stepenište (posebno ako je drveno). Pokušati možete i sa mljevenom kafom.

Urea
Ovo đubrivo je efektivno u topljenju leda kao i so, ali može da ošeteti biljke, ako dođe u dodir sa njima kada se snijeg bude topio.

Soda bikarbona
Jednim dijelom će djelovati kao so, jer sadrži natrijum u određenim količinama. Pospite je po zaleđenom stepeništu, pa preko nje pospite pijeska. Provjeravajte stepenište i ponovite postupak ako bude potrebno.

Leave A Comment